U reciklaži 10.000 radnih mesta

Bez autora
May 31 2010

Cilj Srbije je da u narednih nekoliko godina otvorimo 10.000 novih radnih mesta u sektoru reciklaže. Plan je da se tako stvori novu industrijsku granu u Srbiji koja do sada gotovo da nije postojala. U Srbiji se godišnje "proizvede" do 600.000 tona ambalaže i ambalažnog otpada koji je završavao do sada na deponijama ili u prirodi. Danas je u Nišu počela akcija upravljanja ambalažnim otpadom i sistema za reciklažu tog otpada koju će sprovoditi organizacija Sekopak koju su osnovale komapnije iz Srbije. Ove godine će biti obuhvaćeno pet odsto ukupnog ambalažnog otpada. Svake godine taj procenat će se povećavati za po pet odsto, tako da će 2014. biti reciklažom obuhvaćeno 30 odsto ukupnog ambalažnog otpada u Srbiji. Svaki grad će imati specijalne kontejnere za separaciju ambalažnog otpada koji će se u reciklažnim dvorištima odvajati kao posebne sirovine. U Srbiji reciklažom "pokriveno" upravljanje automobilskim gumama, radi se na završetku sistema za reciklažu akulmulatora i električnog otpada.

U reciklaži 10.000 radnih mestaCilj Srbije je da u narednih nekoliko godina otvorimo 10.000 novih radnih mesta u sektoru reciklaže, kaže ministar životne sredine Oliver Dulić.

Plan je da se tako stvori novu industrijsku granu u Srbiji koja do sada gotovo da nije postojala, rekao je Dulić.

On dodaje da se u Srbiji godišnje "proizvede" do 600.000 tona ambalaže i ambalažnog otpada koji je završavao do sada na deponijama ili u prirodi.

Ministar Dulić je u Nišu prisustvovao početku akcije upravljanja ambalažnim otpadom i sistema za reciklažu tog otpada koju će sprovoditi organizacija Sekopak koju su osnovale komapnije iz Srbije.

Dulić je rekao da će ove godine biti obuhvaćeno pet odsto ukupnog ambalažnog otpada. "Svake godine taj procenat će se povećavati za po pet odsto, tako da će 2014. biti reciklažom obuhvaćeno 30 odsto ukupnog ambalažnog otpada u Srbiji", kazao je on.

Ministar je najavio da će svaki grad imati specijalne kontejnere za separaciju ambalažnog otpada koji će se u reciklažnim dvorištima odvajati kao posebne sirovine. Dulić je kazao da je u Srbiji reciklažom "pokriveno" upravljanje automobilskim gumama, radi se na završetku sistema za reciklažu akulmulatora i električnog otpada.

Dulić kaže da će Srbija u narednih nekoliko godina biti zemlja koja će gotovo celokupan otpad koji generiše reciklirati na svojoj teritoriji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik